به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، قدرتهای غربی از کردها برای رسیدن به منافع خود استفاده میکنند؛ لذا آنها از استقلال یا فدرالیسم کردی حمایت نخواهند کرد و حمایت قدرتهای غربی چون واشنگتن از کردها در حالی اتفاق میافتد که آنها ترکیه، دشمن کردهای سوری را نیز شریک استراتژیک خود میدانند.
الهام احمد، رئیس مشترک مجلس دموکراتیک سوریه اخیراً با دفاع از سیستم فدرالیسم شمال سوریه اعلام کرد که هدف سیستم فدرالیسم تقویت امکان زندگی مشترک ملتهای سوریه است. این موضع در نوع خود تازگی نداشت و پیش از این از طرف مقامات دیگر کردی اعلام شده بود.
آلدار خلیل، عضو شورای مرکزی جنبش دموکراتیک کردستان سوریه از جمله افرادی است که فدرالیسم را بهترین گزینه برای حل بحران سوریه خوانده بود. وی اعلام کرده بود: «بدون در نظر گرفتن فدرالیسم شمال سوریه، حل بحران کشور غیرممکن است.»
بجز آلدار خلیل، منصور السلوم، رئیس مشترک مجلس مؤسسان فدرالیسم شمال سوریه نیز بر همین موضع تأکید کرده بود که «تنها راهحل برای پایان دادن به بحران سوریه، برقراری سیستم فدرالی در این کشور است».
با این حال این مواضع گوشهای از اظهارات مقامات کردی شمال سوریه در رابطه با فدرالیسم در این کشور است؛ اما آیا غیر از اراده کردها برای تحقق چنین امری، دلیل دیگری موجب تأکید آنها بر این موضوع میشود؟
دقت در اظهارات مقامات کردی شمال سوریه نشان میدهد که ترکیه به عنوان همسایه سوریه یکی از عوامل مؤثر در این موضوع است. به عنوان نمونه هدیه یوسف، رئیس مشترک مجلس مؤسسان فدرالیسم شمال سوریه اخیراً اعلام کرده بود که هدف ترکیه از حمله به مناطقی همچون الباب در سوریه، جلوگیری از پیشروی کردها و نجات داعش است.
وی تأکید کرد که کردهای سوریه در برابر ترکیه از خود دفاع میکنند. بر این اساس آیا تحرکات کردهای سوری در حال حاضر تدافعی است یا جنبه تهاجمی به خود گرفته است؟
رئیس مشترک مجلس مؤسسان فدرالیسم شمال سوریه اخیراً اعلام کرده بود: «به نظر ما اردوغان گرفتار نوعی مشکل هیستریک شده است. سخنان او بیش از آنکه واقعیت داشته باشد، تخیلات ذهن خودش است، اما مردم سوریه چنین مواضعی را از دولت ترکیه نمیپذیرند. مردمی که در این مناطق خود را سازماندهی کردهاند، تلاشهای ترکیه برای اشغال شمال سوریه را نقش بر آب ساخته و آن را به گورستان نیروهای ترکیه تبدیل خواهند کرد. سوریه مکانی برای تحقق تخیلات اردوغان نخواهد بود. اینها چیزی بیش از تخیل نیست.»
هدیه یوسف پیش از آن نیز اعلام کره بود: «سیستم فدرال، سیستم تجزیه سوریه نیست و برعکس سیستم فدرال در شمال سوریه مانند قسمتی از سوریه متحد است و بر همین اساس اتصال این کانتونها و ادغام این مناطق در سیستم فدرال حتمی است».
با این حال واشنگتن موضعی متفاوت نسبت به این موضوع دارد. آنتونی بلینکن، معاون وزیر خارجۀ ایالاتمتحده تأکید کرده بود که کشورش با ادغام مناطق موسوم به کانتونهای کردی در شمال سوریه که تحت کنترل یگانهای مدافع خلق (YPG) هستند، مخالف است.
مواضع واشنگتن متناقض است؛ چراکه ایالاتمتحده آمریکا تسلیحات در اختیار کردها قرار میدهد. این در حالی است که جان کربی بهدروغ عنوان کرده بود که آمریکا سلاح و مهمات در اختیار YPG (یگانهای مدافع خلق) قرار نمیدهد. رفتار متناقض آمریکاییها باعث شده است که کردهای سوری از خیانت واشنگتن بیم داشته باشند.
کردها، آنکارا و واشنگتن مثلثی با اضلاع دشمنی، دوستی و خیانت تشکیل میدهند که بیشک ضلع غربی آن هر یک از دو ضلع دیگر را قربانی منافع خود خواهد ساخت. دوستی همزمان واشنگتن با کردهای سوریه و آنکارا در حالی است که کردهای سوری و ترکیه در ردیف دشمن یکدیگر قرار دارند.
انتهای پیام/
نظر شما